workoutsquad.blogg.se

spread the workout and join the squad

Så här ligger det till

Kategori: Greta

I den här bloggen skriver jag och Robert mest om träning. Det är meningen att vi ska motivera och inspirera er som råkar snubbla över den här sidan. Men tanken är att det ska handla om mer än så. Vi tänker nämligen också skriva inlägg om kost och hälsa. Jag är själv vegetarian och det kommer inlägg om vegetarisk kost och hur man bör äta som aktiv vegetarian senare. Det är nämligen fullt möjligt och en livsstil jag skarpt rekommenderar. Och om man inte vill gå över till vegetariskt på fulltid kan man ändå äta det flera dagar i veckan och ”lyxa till det” med kött ett par dagar i veckan tycker jag. Men som sagt, mer om detta i ett senare inlägg.

Jag gillar inte matematik, men jag gillar siffror då det kommer till statistik. Visst är det ganska roligt att veta hur svenskars matvanor ser ut egentligen. Här kommer lite information från Livsmedelsverket:

·      Nio av tio äter för lite fullkorn.

·      Sju av tio äter för lite fibrer.

·      Fyra av tio äter för mycket socker.

·      Sju av tio äter för mycket salt.

·      Åtta av tio äter för mycket mättat fett.

·      Endast två av tio äter 500 gram frukt och grönsaker per dag, eller mer.

·      15 procent av energiintaget – kalorierna – kommer från godis, läsk, bakverk och snacks.

·      Unga kvinnor och män, 18–30 år, har sämst matvanor.

·      Kvinnor har generellt sett bättre matvanor än män.

Om du har problem med maten är du inte ensam om det. Det är viktigt att få i sig alla näringsämnen som behövs för att fungera. Det är inte alls svårt egentligen. Det som kan bli ett problem är att äta ”rätt” fett och ”rätt” kolhydrater. Äter du tillräckligt mycket godis och snacks kan du få i dig tillräckligt av allt du behöver, och lite till. Energimässigt. Det är så simpelt när det kommer till föda och förbränning, men vi faller gärna för frestelser och får i oss alldeles för mycket kalorier. Om du vill bibehålla din vikt ska energiintaget vara lika stort som förbränningen. Om du vill gå ner i vikt ska energiintaget vara mindre än förbränningen. Om du vill gå upp i vikt (som Robert) ska energiintaget vara större än förbränningen. Enkelt, va?

Yum.
 
Lättare sagt än gjort. För det första måste du ha någorlunda koll på energiintag och förbränning. Hur många kalorier stoppar du i dig per dag och hur mycket motionerar du? Här behöver man oftast inte ha en exakt uppfattning om siffrorna. Du måste inte sitta med miniräknare och energitabell varje måltid och träningspass. Däremot kan det vara bra att hålla lite koll och inte smälla i sig en 200 g Marabou utan att ha reflekterat över vilka näringsämnen man fått i sig samt vad som krävs för att förbränna dessa 1090 kcal. Ta reda på hur många kalorier du bör få i dig per dag som kvinna/man, stillasittande/motionär/elitidrottare. Kolla gärna kalorierna på mat du vanligtvis äter, samt godis och snacks du planerar att köpa. Jag säger inte att du ska avstå från godis. Det vore ett tråkigt liv. Jag älskar socker. Men det är bra att ha koll, så att det inte spårar ur fullständigt. Min åsikt är inte att alla bör vara jättesmala heller. Var som du trivs, bara du mår bra. Lagom är bra. Njut, men måtfullt.
 
En fin, kvinnlig ryggtavla. She likes them deadlifts.

//Greta
 

Kommentarer

  • Daniel säger:

    [i]"Äter du tillräckligt mycket godis och snacks kan du få i dig tillräckligt av allt du behöver, och lite till. "[/i]

    Fucking visste det. Chips byggde denna vackra kropp PÅ RIKTIGT

    Svar: Chips är så underbart gott! Speciellt Sourcream&Onion-smak. Synd att det oftast slinker ner snabbare än tiden det tar att förbränna dem ;/
    Robert och Greta

    2013-07-11 | 16:27:12

Kommentera inlägget här: