workoutsquad.blogg.se

spread the workout and join the squad

Hur är det med vilan?

Kategori: Robert

Min inspiration till inläggen kommer ofta med träningen och idag har det varit den första vilodagen på 6 dagar vilket automatiskt leder till lite inspiration. När man ger sig in på frågan; "hur mycket behöver man vila?" är svaret aldrig svart på vitt. Som sagt är idag min första vilodag på 6 dagar vilket kan tyckas vara ganska saftigt. Med mitt träningsupplägg är det dock ingen fara. Jag delar upp musklerna och ser till att varje muskelgrupp får vila minst 48 timmar. Det finns många röster som säger att det inte är nog och att det är 72 timmar som varje muskel behöver för att hinna brytas ner under träningstillfället för att sedan återhämta sig och växa, bli starkare, under vilan. Jag tänker faktiskt inte ta ställning i frågan för det finns bara en person med svaret och det är du själv. 
 
Har du t.ex. kört biceps och fortfarande har träningsvärk tre dagar efter kan det vara förunuftigt att vila en dag extra. Vet du däremot själv att du inte riktigt körde tills failure varje set behöver du kanske bara vänta en dag innan du bryter ner dem igen. Det är inget revolutionerande fakta och återigen, som i många andra fall, handlar det bara om "common sense" och att du lyssnar på din kropp. 
 
Två saker som kan vara viktiga att tänka på, om du själv vill lägga upp din träning på detta viset som de flesta fitness- och bodybuildingmodeller gör, är dessa:
 
- Många muskelgrupper används sekundärt när du försöker isolera en annan. T.ex. är axlar, bröst och triceps nästan omöjliga att inte använda tillsammans. Lägg därför dessa på samma dag eller två på samma dag. Se till att du inte kör triceps dag 1, bröst dag 2 och triceps dag 3 t.ex. eftersom du då hindrat triceps från all vila i två dagar eftersom den har hjälpt till de primära musklerna dag 2 och 3.
 
- Det finns muskler som inte alls följer samma schema med vila. Magen är en typisk muskelgrupp som återhämtar sig snabbt och den tål att bli angripen varannan dag om inte mer. Den behöver inte heller lika mycket vila mellan seten. En av anledningarna är att magen är en stor del av din bålstabilitet som håller upp kroppen dygnet runt och återhämtar sig snabbt, den är härdad skulle man kunna förklara det som. Ungefär samma sak gäller för benen. 
 
Everyday is legday!
 
Det finns mycket att säga om vila och jag är säker på att vi återkommer med ämnet i någon annan gång. 
 
Peace (work)out!
 
//Robban
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: